loader image

Istoria povestită de exponate la Muzeul de Istorie a României

Museum Passport nu mai este disponibil începând cu luna martie 2023. Vă recomandăm jocurile Museum Quest tip treasure hunt, potrivite pentru o activitate inedită de familie. Descoperă mai multe detalii aici.

Dacă cel mic s-a plictisit de plimbările în parc, jucăriile stau uitate într-un colț al casei, ai rămas fără idei de activități, dar ai vrea să-l desprinzi din fața calculatorului, e timpul să-i stimulezi curiozitatea printr-o nouă experiență care să-l antreneze în aventura cunoașterii.

Vizitele la muzeu n-au fost niciodată mai captivante! Cu Museum Passport – Pașaport la Muzeu, copiii au acum ocazia să pătrundă în tainele istoriei într-o manieră diferită, care îmbină învățarea cu joaca. Iar tu ai la îndemână „Ghidul Micului Explorator” care vă va îndruma de-a lungul întregii experiențe! Ghidul vine în ajutorul părintelui prin tehnici de joc, poveste și aventură care să îl acapareze pe cel mic și să-i prezinte noile informații într-un mod adecvat vârstei și intereselor lui.

Așa că vă propunem să porniți împreună cu cei mici într-o frumoasă călătorie culturală, începând chiar de la istoria poporului nostru la Muzeul Național de Istorie a României!

Muzeul Național de Istorie, un muzeu plin de poveste

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este una dintre instituțiile reprezentative ale culturii românești.  Deține un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu care ilustrează toate perioadele semnificative din trecutul poporului român și din vremea unor civilizații care au existat pe actualul teritoriu al țării noastre.

Războaiele dintre daci și romani, cuceriri de teritorii, figuri pregnante de domnitorilor și regi, coroane și veșminte, toate alcătuiesc povestea fascinantă a unei identității naționale pe care copiii vor fi curioși să o descopere pas cu pas într-un cadru de legendă care îi poartă într-o altă lume.

3 Lucruri Cool(te) despre MNIR!

1. Muzeul National de Istorie a Romaniei își are sediul în fostul Palat al Poștelor, construit între anii 1894-1899.

Clădirea a fost realizată în baza planurilor arhitectului Alexandru Savulescu, avand drept sursa de inspiratie Palatul Poștelor Federale din Geneva. Poșta Română a funcționat în clădire până în 1970. Doi ani mai târziu, la 8 mai 1972, era deschis pentru public cel mai mare muzeu de istorie din România.

2. Copia Columnei lui Traian este o expoziție unică!

Unul dintre principalele puncte de atracție este sala Columnei lui Traian, unde este expusă copia la scara naturala a celebrului monument din Roma. Columna lui Traian este unul dintre cele mai bine păstrate monumente ale Antichității, originalul fiind amplasat în Forul lui Traian din Roma încă din anul 113, și prezintă primul capitol al formării poporului român. Este considerat a fi primul „film“ din istorie, întrucât basoreliefurile sculptate, cu 155 scene și peste 2500 de figure, prezintă pas cu pas firul războiului dintre romani și daci, petrecut la începutul anilor 100 d.Hr. Lucrările de reproducere a coloanei s-au făcut în vreme de război (1939-1943) de meșteri de la Vatican.

3. În Sala Tezaurul Istoric sunt expuse peste 3000 de piese, unele datând din Preistorie!

Un alt punct de atracție este Sala Tezaurului Istoric, care adăpostește obiecte estimate la o valoare totală de peste jumătate de miliard de euro. În această sală sunt expuse peste 3000 de piese, realizate din metal și pietre prețioase, care au aparținut unor civilizații care au existat pe teritoriul actual al țării, dar și unor personalități istorice. Aici se regăsește Tezaurul de la Pietroasele, denumit popular „Cloşca cu puii de aur“, descoperit în 1837. Tot aici puteți vedea faimoasele brățări dacice, din aur masiv, uneltite în secolele II-I î.Hr, la Sarmizegetusa, dar si piese prețioase ce au aparținut familiei regale a României: coroanele Reginei Elisabeta (1881), a Reginei Maria (1922).

Muzeul Jucăriilor la MNIR

Muzeul Național de Istorie găzduiește și expoziții tematice inedite spre deliciul publicul de toate vârstele. Așadar, la finalul lecției de istorie, jucăriile cu cheiță, carusele, triciclete, mașinuțe, trenulețe, păpuși, roboței, pistoale și tambuline din fier, dar și celebrele jocuri „Animalele din continente“, „Piticot“, „Nu te supăra frate“, „Păcălici“ sau „Dacii și Romanii“. Toate vă așteaptă la expoziția „Muzeul Jucăriilor“ să retrăiți cu nostalgie emoția, veselia și inocența anilor lipsiți de griji și vă oferă ocazia să-i introduceți pe cei mici în lumea jucăriilor de altădată.

Micro Expoziția „O poveste dulce”

Istoria dulce a României o puteți „savura“ din plin în cadrul micro-expoziției „O poveste dulce. Un secol de dulciuri românești” care conține colecția de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri fabricate în România, în perioada 1900 – 1990. Ambalajele unor firme recunoscute în perioada interbelică, precum „Kandia“, „Capșa“, „Zamfirescu“, „Anghelescu“, „Regina Maria-Bomboneria Palatului“, Hess, Suchard, dar și ambalaje ale altor produse românești celebre – ceai, cafea, sticle de suc ,,Cico“ și borcane de miere – vă vor purta prin periplul emoționant al amintirilor din copilărie.

Ghidul Micului Explorator la MNIR

Mai toate poveștile încep cu ”A fost odată ca niciodată…”. Tot așa începe și călătoria voastră pe urmele istoriei României, povestită prin ochii exponatelor. Oare ce are să vă spună Gânditorul de la Hamangia, câte a văzut de acum 7000 de ani și până acum? Dar Columna lui Traian?

Ghidul Micului Explorator la MNIR conține o mulțime de activități, misiuni, joculețe și provocări prin care copiii descoperă cultura și asimilează informația din muzeu jucându-se! La finalul vizitei, micul explorator își poate lua viza culturală de la MNIR și o colecționează în pașaportul special Museum Passport. Dacă vrei să descoperi mai multe despre Museum Passport intră aici.

Și pentru că nu vrei niciodată ca o călătorie frumoasă să se termine, tot în Ghid găsești o parolă pentru a accesa Ghidul Online al Exploratorului pe platforma noastră. Acolo puteți găsi recomandări de cărți, filme, documentare, jocuri, obiective turistice sau activități pe tematica Muzeului de Istorie ca cei mici să-și poată aprofunda cunoștințele nou dobândite.

Museum Passport nu mai este disponibil începând cu luna martie 2023. Vă recomandăm jocurile Museum Quest tip treasure hunt, potrivite pentru o activitate inedită de familie. Descoperă mai multe detalii aici.