loader image

5 Beneficii ale vizitelor la muzeu asupra copiilor

Descoperă ce beneficii au vizitele la muzeu asupra copiilor și cum poți transforma activitatea într-o experiență memorabilă.

În noua lume a recompensei imediate, asigurată de gadgeturi, rețele sociale și jocuri video, ideea de a-ți duce copilul la muzeu poate părea descurajantă. Nu e de mirare că majoritatea părinților consideră că cei mici s-ar plictisi imediat într-un muzeu și inițiativa s-ar dovedi o pierdere de vreme. Sigur că este o provocare să captezi și să menții atenția unui copil, dar nu vă lăsați păcăliți de impresia că cei mici nu vor rămâne cu nimic dintr-o astfel de experiență! Să nu uităm că avem de a face cu niște mici exploratori, fini observatori care descoperă și învață în fiecare zi ceva despre lumea înconjurătoare.

Abordează diferit vizita la muzeu cu cei mici!

Vizitele la muzeu înseamnă mult mai mult decât cunoștințele pe care le pot acumula copiii pe diverse teme. Schimbând abordarea, împachetând informațiile sub forma poveștilor, activităților cu joculețe și provocări, poți transforma o vizita la muzeu într-o amintire specială pentru întreaga familie, influențând felul în care copiii se vor raporta pe viitor la spațiile culturale. Această asociere pozitivă va face ca cei mici să-și dorească să repete experiența, sporindu-le interesul pentru activitățile educativ-culturale.
La finalul vizitei, cele mai importante rămân impresia pe care le-a creat-o prezența într-un astfel de spațiu și, desigur, zâmbetele pe care le luați cu voi acasă!

 

5 motive pentru care muzeele sunt potrivite pentru copii

Numeroase studii arată impactul extraordinar pe care muzeele îl au asupra copiilor, indiferent de vârstă. Iată câteva dintre beneficiile vizitelor la muzeu în dezvoltarea cognitivă și emoțională a celor mici:

1. Stârnesc curiozitatea

Muzeele le oferă copiilor oportunitatea de a-și lărgi viziunea asupra lumii prin explorarea de noi orizonturi. Lucrurile pe care le descoperă la muzeu le vor stârni curiozitatea, povocându-i la noi idei și teme de discuție, ceea ce le dă ocazia perfectă de a pune întrebări. Aflând mai multe despre oameni, epoci, civilizații, personalități, evenimente istorice, natură, univers și artă, copiii încep să-și contureze mai bine ideea despre lume, identitate culturală, apartenență și evoluție. De asemenea, odată cu noile idei și cunoștințe, copiii au ocazia să-și îmbogățească vocabularul.

2. Dezvoltă gândirea analitică

La muzeu, copiii se întâlnescu cu oportunități de a compara și de a analiza ce este esențial pentru ei. În muzeele de artă, de exemplu, diversele stiluri, subiecte și tehnici ale operelor expuse au potențialul de a le dezvolta gândirea analitică, iar adulții pot sprijini acest proces implicându-se în conversații cu copiii despre exponate.

3. Provoacă imaginația și încurajează creativitatea

E important ca părinții să-și încurajeze regulat copiii să viseze, să-și imagineze și să creeze. În ceea ce privește dezvoltarea imaginației, este necesară o practică continuă. Muzeele oferă un spațiu de experimentare, descoperire, reflecție și inspirație, făcându-i pe cei mici să viseze la posibilități dincolo de cunoașterea lor.

4. Încurajează dragostea pentru istorie

Muzeele sunt cămine ale istoriei, oferind o imagine amănunțită și dovezi palpabile ale trecutului ce nu pot fi prezentate la școală. Indiferent că duceți copilul la galerii de artă sau muzee științifice, perspectiva evolutivă a istoriei va avea un impact important asupra unei minți tinere, cu toate inovațiile la care este martoră. Prezentându-le informațiile într-o formă accesibilă vârstei lor și încurajându-i să pună mereu întrebări, copiii vor începe să îndrăgească istoria pentru răspunsurile pe care le oferă legate de curiozitățile lor.

5. Întăresc conexiunea dintre părinți și copii

Majoritatea muzeelor organizează evenimente, ateliere sau activități dedicate copiilor, oferindu-le totodată părinților prilejul de a se conecta cu cei mici, petrecând timp de calitate împreună, creând amintiri frumoase și făcând echipă în timp ce descoperă lucruri noi, ceea ce poate da naștere unor noi teme de discuție. În plus, încurajându-ți copilul să exploreze domenii diverse, îl ajuți să-și descopere interesele și înclinațiile, care îi vor fi de folos, mai târziu, în alegerea traseului său profesional.

Vizitele la muzeu devin captivante cu Museum Quest

Dacă te-am convins că vizitele la muzeu sunt un „must do“ pentru familiile cool(te), află că te poți distra cu toată familia într-un treasure hunt dinamic prin muzeul tău preferat.

Museum Quest este un joc de explorare în care ești ghidat prin muzeu de o aplicație mobilă (Questo App). Urmezi indicații, descoperi povestea și rezolvi misiuni, fiind premiat la price pas cu informații cool(turale) despre muzeu, exponate și tematica acestuia.